Friday, November 30, 2007

JOHN WYNDHAM Trifiidide päev

Ulmikute kokkutulekul sel suvel toimus ka viktoriin ja üks küsimustest oli - «Kui päev, mille sa juhtumisi tead olevat kolmapäeva, algab pühapäevase vaikusega, on midagi kusagil tõsiselt valesti.» Missugune raamat algab sellise tõdemusega? Autor 1 p. + pealkiri 1 p. Noh, mina ei teadnud a Ops teadis ehkki algul pani ta ka vale mingi, ka laheda raamatu a viimasel sekundil tõmbas maha ja pani õige vastuse. Kusjuures me Opsiga võitsime ära selle kilva. "Raamatukogu poisid" oli meie kaheliikmelise võistkonna nimi. A see oli nüüd vahemärkusena. Igatahes, Strugatskite Hotelli tagasi pannes Mirabiilia osakonda koduriiulis ( küsisin muide kokkutulekul Jyrkalt ka sõna "Mirabiilia" tähendust a nüüd on jälle meelest läinud mis ta oli, mingi õnneotsing või midagi sarnast? ) tuli see küsimus meelde ja kontrolli mõttes vaatasin üle ja oligi täpselt selline algus a riiulisse tagasi ka ei pannud raamatut, vaid lugesin natsa edasi ja veel edasi ja siis kolisin juba diivani peale edasi lugema. Jumala äge raamat tegelikult, meenutas zombiefilmide teemat, noh, kõik see olustik, et pidi kaitsma ennast trifiidide eest ja barrikadeerima ja üldse inimestevahelised suhted. Seda ma ei mäletanudki, et tegevus Inglismaal toimus ja väga britilikult oligi kirjapandud. Ja hoolimata esmatrüki ajast täitsa loetav, see alati hämmastab mind, et ulme eriti ei vanane, kui on hästi kirjutatud. Väga mõnus lugemine!

6 comments:

opstops said...

Kindla peale üks lemmikraamatutest. Alguses ma arvasin, et tegu oli Simaki "Nagu õieke väljal" algusega, aga siis õnneks mingi hetk läks väike tuluke peas põlema ja tuli ikka õige raamatu paelkiri meelde.

Unknown said...

Ma olen seda ka juba mitu korda lugenud, tõesti paeluv lektüür. Aga ma ei soovita selle lugemist wc'salustada - lõpeb totaal- surnud jalgadega... wc'sse EI TOHI panna huvitavaid raamatuid.

Unknown said...

A räägi siis Tamura Kafka-kun'ist kah.

Piia Salundi said...

Minu lemmikulmekas ;)
Tänapäevaste võimalustega saaks sellest vinge filmi teha.

sikubilly said...

Ükskõik kui kihvt film ka ei tuleks, raamatut ta üle ei trumpa. Klassika!

Lauri said...

Mulle meeldivad "Chrysalids" ja "Chocky" natuke rohkem, trifiidid on ikka väga hea asi. Selle aasta alguses anti esmakordselt suuremas tiraazhis välja "Plan For Chaos", romaaan, mida Wyndham kirjutas Trifiididega samal ajal. Sa ytlesid õieti, et Trifiidid on väga inglaslikult kirjutatud, ka päris hea vana film oli sellest Youtube´is. See oli mehe muutumisaeg - "Plan..." oli veel puht ameerika stiilis värk, sest enne kirjutas Wyndham ju lyhijutte ameerika ajakirjadele ja nende reeglite järgi. Ja Plan ongi kehvem ka, mingid natside ja ufode yhised salaplaanid. Wyndhamit võiks eesti keeles olla kaks-kolm raamatut veel, "Midwich Cuckoos" ka.